O tym, że dynie są bardzo zdrowe wiedzą niemal wszyscy. Surowy sok z dyni zawiera dużo przeciwutleniaczy, jest dobrym źródłem witamin A, C, В1, B2, В6 i E, potasu, magnezu, żelaza, kwasów tłuszczowych oraz alfa-karotenu, beta-karotenu, błonnika. Wszystkie te składniki przyczyniają się do zwiększenia naszej odporności a także zmniejszenia objawów starzenia się.


Czy tylko ludzie powinni dbać o swoje zdrowie? Na pewno NIE.


Słonie, żubry, hipopotamy, nosorożce to tylko mała część  lokatorów warszawskiego ZOO, którym dieta dyniowa bardzo odpowiada. Aby zrobić im przyjemność zaprzyjaźnione z fundacją szkoły i przedszkola przyniosły wspaniałe okazy tych warzyw.


Kilka z nich ustawiono przed chatą, aby stanowiły jesienną dekorację a jednocześnie stanowiły smaczny poczęstunek dla kur i pawi, które z samego rana „wpadają” tu na śniadanie.