Piękny wygląd, udane potomstwo, zdrowie, wzorowe zachowanie – to wszystko zawdzięczamy dobrze zbilansowanej diecie.
Kulisy pracy kucharzy przedstawił nam Łukasz Różański – szef działu żywienia zwierząt.
Liczna gromada Klubowiczów miała okazję zwiedzić „zaplecze gastronomiczne” lokatorów naszego ZOO. Największe zainteresowanie, nie tylko wśród dzieci, wzbudziła hodowla karmowa. Z wielką ciekawością oglądano wylęgarnie świerszczy kubańskich i świerszczy bananowych, szarańczy pustynnej, karaczanów: wschodniego, madagaskarskiego i argentyńskiego, drewnojadów, pleśniakowców lśniących, czarnej muchy, barciaka większego.
Uch, tylko palce lizać… Obiad z karaczanów to posiłek bogaty w aminokwasy, tłuszcze, cukry, a także witaminy z grupy B i K. Szacuje się, że na świecie ponad dwa miliardy ludzi codziennie pałaszuje owady :). Ciekawe, kiedy przyjdzie ten zwyczaj do Polski…
Bartosz Nadolski – nowy szef hodowlany ZOO zaprosił Klubowiczów do Herpetarium, by pokazać wspaniałe okazy płazów i opowiedzieć, na czym polega praca opiekunów tak delikatnych istot.
No, jeśli chodzi o żabki, to trzeba być bardzo delikatnym, bo po pierwsze żaby stanowią ważne ogniwo w ekosystemie i nie może ich zabraknąć, a po drugie… kto wie, która żabka w naszym ZOO jest zaczarowanym księciem :)